foto1
foto1
foto1
foto1
foto1
Witaj na stronie Zespołu Szkół Agrotechnicznych im. Władysława Reymonta w Słupsku. Zapraszamy do zapoznania się z ofertą kształcenia oraz aktualnościami szkolnymi.

 

DLA KOGO?
Jest to zawód dla dziewcząt i chłopców, którzy w przyszłości chcą pracować w branży usługowo - żywieniowej.

UMIEJĘTNOŚCI:

Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych powinien być przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:

  • planowania i realizacji usług gastronomicznych
  • oceniania jakości żywności oraz jej przechowywania;
  • sporządzania i ekspedycji potraw i napojów;
  • planowania i oceny żywienia;
  • organizowania produkcji gastronomicznej;

KWALIFIKACJE

  • HGT.02 Przygotowanie i wydawanie dań
  • HGT.12 Organizacja żywienia i usług gastronomicznych

ZAWODY ZWIĄZANE Z TYM KIERUNKIEM

  • kierownik sali
  • technolog żywienia
  • kelner
  • kucharz
  • barman bufetowy
  • kierownik produkcji
  • manager gastronomii
  • organizator imprez

MIEJSCA PRACY

  • Własna firma
  • Restauracje, bary
  • pizzerie
  • cukiernie
  • lodziarnie
  • przedszkola, stołówki, internaty,
  • Hotele, domy wczasowe, pensjonaty

KIERUNKI STUDIÓW ZWIĄZANE Z GASTRONOMIĄ:

  • Technologia żywności
  • Towaroznawstwo 
  • Dietetyka
  • Żywienie człowieka i nauki konsumenckie
  • Nowoczesna organizacja i zarządzanie w gastronomii
  • Hotelarstwo i turystyka
  • Organizacja i zarządzanie w gastronomii

Chcesz mieć pracę, ucz się u nas!