foto1
foto1
foto1
foto1
foto1
Witaj na stronie Zespołu Szkół Agrotechnicznych im. Władysława Reymonta w Słupsku. Zapraszamy do zapoznania się z ofertą kształcenia oraz aktualnościami szkolnymi.

Profesja barmana pozwala łączyć pracę z zabawą – wiedzą o tym uczniowie słupskiego "Rolniczaka", którzy w piątek wzięli udział w pokazie barmańskim i warsztatach. Pod okiem mistrza uczyli przygotowywać się pyszne koktajle.

Zajęcia dla uczniów piątych klas z kierunków technik żywienia i usług gastronomicznych oraz technik technologii żywności poprowadził Daniel Poświętny - dyplomowany barman mixer drugiego stopnia, były członek Stowarzyszenia Polskich Barmanów, współzałożyciel pierwszego w Słupsku koła barmańskiego.

Trzon zajęć w Zespole Szkół Agrotechnicznych w Słupsku stanowiły ćwiczenia praktyczne, na których uczniowie przygotowywali różne rodzaje koktajli bezalkoholowych. Młodzież miała okazję degustować przygotowane kompozycje.

- Na pokazie uczymy uczniów dbałości o każdy szczegół, gdyż w pracy barmana na sukces składa się wiele czynników. Profesja barmana jako jedna z niewielu pozwala łączyć pracę z zabawą. I tak też my podchodzimy do pokazu. Na pierwszym miejscu stawiamy oczywiście na teorię, później na praktykę, ale nie zapominamy o magii tej pracy - uśmiechu, zabawie i integracji. Nasi absolwenci mają wspominać, że pokaz to poza nauką też świetnie spędzony czas – podkreśla Elżbieta Soroka z "Rolniczaka". - Chcemy naszym uczniom, a niedługo już absolwentom pokazać różne możliwości pracy po skończeniu szkoły. Nie musi to być praca docelowa, może to być ich dodatkowe zajęcie. Niektórzy uczniowie borykają się jeszcze z wyborem swojej drogi życiowej, pomysłów i planów na siebie jeszcze nie mają – dodaje.

Na zajęciach uczniowie poznali techniki atrakcyjnego prezentowania drinków, czy też różne metody mieszania. Wszystko po to, aby uzyskać pożądany smak i konsystencję napojów. Oprócz tego, uczniowie zapoznali się z recepturami, proporcjami i pomiarami, nauczyli się przygotowywać klasyczne koktajle, takie jak Margarita, Mojito, Martini, a także dowiedzieli się, jak wygląda układ i organizacja stanowiska barowego.


Wojciech Lesner - gp24.pl Słupsk
link do artykułu: https://gp24.pl/magia-koktajli-w-praktyce-uczniowie-slupskiego-rolniczaka-na-warsztatach-barmanskich-zdjecia/ar/c1-18957633