foto1
foto1
foto1
foto1
foto1
Witaj na stronie Zespołu Szkół Agrotechnicznych im. Władysława Reymonta w Słupsku. Zapraszamy do zapoznania się z ofertą kształcenia oraz aktualnościami szkolnymi.

  • Należy zbierać grzyby, które znamy
  • Nie należy zbierać grzybów zbyt młodych i nierozwiniętych, ponieważ takie okazy mogą jeszcze nie mieć wszystkich cech niezbędnych do ich jednoznacznej identyfikacji.
  • Nie należy zbierać grzybów zbyt starych, zaczerwionych (zarobaczonych) i wodnistych, ponieważ mogą być szkodliwe dla zdrowia i również są powodem zatruć.
  • Grzyby należy zbierać do przewiewnych koszy lub łubianek. Torby, worki plastikowe, reklamówki itp. są niedopuszczalne, ponieważ grzyby łatwo się w nich łamią, kruszą i zaparzają, a wtedy nawet w jadalnych grzybach mogą się wytworzyć substancje niebezpieczne dla zdrowia i życia.
  • Grzyby należy wykręcić delikatnie z podłoża tak, żeby nie uszkodzić grzybni. Dzięki temu, że wykręcony z ziemi grzyb jest w całości i jesteśmy wstanie poznać wszystkie ważne do rozpoznania danego gatunku cechy grzyba (np.: pochwę, inne zabarwienie lub charakterystyczny kształt) i może to uratować nam życie.
  • Należy oszczędzać też grzyby rzadkie i ginące nawet wtedy, kiedy są jadalne.
  • Nie wolno niszczyć grzybów niejadalnych i trujących, ponieważ są pokarmem dla zwierząt leśnych, zarazem ozdobą naszych lasów.
  • Po powrocie z grzybobrania należy grzyby posegregować według gatunków i rozłożyć je w suchym, przewiewnym miejscu. Przeróbka grzybów powinna nastąpić w tym samym dniu. Pozostawione do następnego dnia grzyby ulegną szybkiemu zarobaczywieniu i rozwiną się na nich pleśnie.
  • Jeśli mamy jakiekolwiek wątpliwości, czy wszystkie zebrane grzyby są jadalne, dla własnego bezpieczeństwa wyrzućmy je. Gdy chcemy być pewni że wszystkie zebrane grzyby są jadalne zasięgnijmy porady grzyboznawcy, który posiada niezbędną wiedzę do rozpoznawania grzybów świeżych i suszonych.
  • Nie podajemy potraw z grzybów małym dzieciom, osobom starszym i chorym o wrażliwym przewodzie pokarmowym.

 

Większość grzybów trujących to grzyby blaszkowate, Najczęstsze i najniebezpieczniejsze zatrucie spowodowane jest muchomorem sromotnikowym. Muchomory mają blaszki białe i rozróżnianie gatunków jadalnych od trujących na podstawie smaku jest niebezpieczne np. MUCHOMOR SROMOTNIKOWY zwany „ LEŚNĄ ŚMIERCIĄ” ma smak łagodny, zapach zachęcający i wcale nie czernieje, ani nie podlega żadnym testom (np. dotykanie językiem, czernienie srebrnej łyżki włożonej do potrawy z grzybów).
Pierwsze objawy zatrucia występują najczęściej po ok. 6 – 8 godzinach:

  • bóle brzucha, bóle w nadbrzuszu,
  • uporczywe wymioty i biegunka,
  • silne pragnienie,
  • kurcze mięśni, drgawki mięśni,
  • zaburzenia pracy serca i układu krążenia, duszności,
  • spadek ciśnienia tętniczego krwi,
  • bóle wątroby,
  • silnie rozszerzone źrenice, zaburzenie wzroku,
  • stany: podniecenia, odurzenia, zamroczenia, zaburzenia świadomości, utraty przytomności,
  • utrata przytomności, śpiączka

Zanim przybędzie lekarz:

  • zaleca się wypróżnić żołądek poprzez wywołanie wymiotów (podrażnić tylną ściankę gardła lub wypić roztwór ciepłej wody z solą), następnie podać choremu środki przeczyszczające w celu usunięcia z przewodu pokarmowego resztek niestrawionych grzybów
  • nie wolno podawać mleka ani alkoholu !!!
  • należy zabezpieczyć wymiociny oraz resztki potrawy grzybowej, ewentualnie obierzyny z grzybów (celem diagnostyki laboratoryjnej).